• Novinky

          • Sv. Filoména – naša priateľka
            • Sv. Filoména – naša priateľka

            • V našom živote potrebujeme vzory a príklady, ktoré nás posúvajú na ceste k nebu. Takými vzormi, hodnými nasledovania, sú životy svätých.  Veriaci človek sa modlí k svätým  o pomoc. Modlitba s vierou je veľmi dôležitá, keď očakávame aj splnenie našich prosieb. Sv. Filoména chce byť našou priateľkou.

                  Život a odkaz svätej Filomény nám priblížil vdp. Ľuboslav Hromják. Táto svätica je niektorým našim žiakom známa. Počas Dňa so svätými naši mladší žiaci „stvárňovali“ sv. Filoménu. Druháci sa zase modlievajú ruženec k sv. Filoméne v školskom klube. Tiež v niektorých rodinách je úcta k nej živá.

                   Piataci okrem prednášky slávili v školskej kaplnke sv. omšu, po ktorej nasledovalo pomazane olejom sv. Filomény.

                   Veríme, že takto prežitý deň so sv. Filoménou, sa stane inšpiráciou a obohatením nielen pre náš rozum cez nové informácie o tejto svätej, ale predovšetkým pre naše srdcia a posunie nás k láske k Bohu i k blížnym. Lebo toho, koho poznáme, môžeme mať radi a pre milovanú osobu dokážeme urobiť aj nemožné. Nech sa pre nás takouto milovanou osobou stane aj sv. Filoména.

                  Sv. Filoména, oroduj za nás, za našu školu a rodiny!

               

          • Imatrikulácia prvákov
            • Imatrikulácia prvákov

            • Po dlhom čakaní sme sa konečne dočkali vytúženej imatrikulácie.

              V nedeľu 22.1.2023 bol pre prvákov našej Cirkevnej základnej školy sv. Gorazda v Námestove  veľmi výnimočný deň, pretože boli oficiálne prijatí za prvákov. Svoju slávnosť začali sv. omšou, ktorú celebroval p. dekan Miloš Pekarčík. Po slávnostnom sľube im pán dekan spolu s triednymi  učiteľkami odovzdali medailu prváka. Svätej omše sa zúčastnili aj rodičia detí, čo vytvorilo príjemnú rodinnú atmosféru.

              Po skončení sv. omše slávnosť prvákov pokračovala v triede pri kaplnke.Tu bola pre prváčikov pripravená hostinka, kde si pochutili na pripravených dobrotách.

              V príjemnej atmosfére sme prežili všetci prváci spoločný krásny deň, na ktorý budeme ešte dlho spomínať.

               

          • Stretnutie absolventov školy v čase Vianoc
            • Stretnutie absolventov školy v čase Vianoc

            • Na sviatok Svätej rodiny, ktorej meno nesie kaplnka cirkevnej základnej školy a tento deň je tiež aj naším školským odpustom, sa  konalo aj stretnutie absolventov. Tento rok to bolo 30. decembra 2022 po dvojročnej prestávke.     

              Centrom slávenia Vianoc má byť Ježiš Kristus. On sám prítomný v našich srdciach, rodinách či spoločenstvách.. Spoločné stretnutie začalo slávením sv. omše, ktorú celebroval vdp. Miloš Pekarčík.  Detský orchester pod vedením p. uč. Evky Laginovej spevom a hudobne „dotvoril“ vianočnú atmosféru.

                   Po skončení sv. omše sa naši bývalí absolventi, ktorí mali stretnutie po piatich, šiestich a siedmich rokoch od skončenia štúdia na cirkevnej škole, presunuli spolu so svojimi bývalými učiteľmi do tried, kde ich čakalo občerstvenie. Počas rozhovoru spomínali na školské časy a zároveň tiež povedali niečo o sebe, o štúdiu, či práci a tí skôr narodení o svojich rodinách, ktoré si založili apod.

                   Teší nás a sme veľmi radi, že sa nám po určitej prestávke podarilo zorganizovať  stretnutie absolventov, dozvedieť sa niečo o sebe, obohatiť sa a prežiť vianočné popoludnie takto netradične.

          • Jobshadowing
            • Jobshadowing

            • V dňoch 14. – 18. novembra sa dvaja naši učitelia ( CZŠ sv. Gorazda ) zúčastnili programu „Jobshadowing“ v rámci  Erasmus+ na škole Gemeinschaftsschule v Sachsenheim, Nemecko.

               Počas celého týždňa im bolo umožnené pozorovať život na škole, zúčastňovať sa vyučovania, komunikovať s učiteľským zborom. Mali tiež možnosť nahliadnuť do plánovania organizácie školy a aktívne sa mohli zapájať do diskusií s vedením školy.

              Nakoľko školský systém v Nemecku nie je jednotný, tento typ komunitnej školy v Nemecku sa odlišuje od klasickej štruktúry vzdelávacieho systému tým, že združuje 3 úrovne vzdelávania: základnú školu, reálnu školu a gymnázium. Žiaci tak majú možnosť počas štúdia začať na úrovni základnej školy, no vedia sa vypracovať až na úroveň gymnázia v rámci jednej školy.

              Učitelia zo Slovenska a Francúzska tak mali možnosť pozorovať rozdielny hodnotiaci systém – bez známkovania, veľmi efektívne blokové vyučovanie už od prvého ročníka ZŠ. Zaujímavosťou na tejto škole je aj koučing žiakov od 5. ročníka, kde sú žiaci vedení učiteľom 1x do týždňa. Cieľom koučingu je stanoviť si 1 cieľ (edukačný alebo výchovný) a na ňom počas týždňa pracovať. Veľmi inšpiratívne bolo sledovať výchovný systém, platný pre celú školu vo forme semaforu.

              Učitelia našej školy z tohto pobytu načerpali množstvo nových podnetov, nadviazali nové kontakty s nemeckými a francúzskymi učiteľmi a prežili tak úžasný inšpiratívny týždeň na výnimočnej škole.